/media/1473/pizzadeg.jpg

Pizzadeg

En enkel pizzadeg skapad av Tony Gerasovski, vinnare av Pizza-SM 2011 och grundare av Tony's pizza. En riktigt bra pizzadeg är enkel att göra, men den kräver ordentligt med tid att jäsa. I receptet har vi utgått från 1 kg mjöl, vilket ger fyra degbullar på 280g = 4 portioner. Skala enkelt upp receptet till det antal du önskar, 2 kg mjöl = 8 degbullar osv.

Du behöver:

1000 g vetemjöl

20 Ml olja

650 g vatten

8 g salt

2,5 g jäst

Vi har utgått från 1 kg mjöl vilket ger dig degbullar på ca 280 g (ca 4 bullar) = 4 portioner. Utgå från detta grundrecept och räkna upp beroende på antal portioner.

Tips! Önskar du en lätt karamellisering kan du tillsätta 10 g socker.

 

Tillagning:

Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller mixer på medelfart.

Tillsätt saltet efter 2 minuter ( salt har en förmåga att försvaga jästen varför man lägger i den lite senare)

Blanda till en jämn och fin struktur och tills degen släppt från mixer eller bunke, tillsätt gärna lite mjöl vartefter ifall degen upplevs för blöt.

 

Kalljäsning:

Låt degen vila i ca 20 minuter, portionera sedan 4 lika stora bullar och lägg på en bakplåt. Täck över plåten med en blöt handduk eller plastfolie.

Låt vila i kylskåp 12-24 timmar. Ta sedan ut degen i rumstemperatur 4-6 timmar innan utbakning.

 

Varmjäsning:

Låt degen vila i en försluten förpackning 12 timmar.

Efter jäsningen så portioneras degen ut i likvärdiga bitar, låt jäsa ytterligare 3 timmar och baka sedan ut.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer