Tomaten har en lång historia. Den härstammar från Sydamerika och har odlats i mer än 2500 år. Det finns över 2000 olika sorters tomater, i många olika färger och former. Vi har många års erfarenhet av att importera tomatprodukter till den svenska marknaden. Som alla produkter vi sätter vårt namn på är kvalitet och produktion under schyssta villkor grundpelare. Visste du att den femte grundsmaken Umami finns naturligt i tomater och att tomat är riktig supermat? Den innehåller lykopen som har kraftiga antioxidativa egenskaper och är en rik källa till vitaminer och mineraler.

 

Vi älskar tomater, men vad är kvalitet?

Det viktigaste är såklart att tomaten smakar gott. Vi smaktestar våra produkter vid skörden och efter många år i branschen vet vi hur god tomat ska smaka. I våra kvalitetskontroller tittar vi bland annat på färg, om produkten släpper mycket vätska, att fruktköttet är jämnt krossat och att det inte finns för mycket rester av skal och frön.

 

När det gäller tomatpuré så ska den ha en naturligt mörkröd färg och en karaktäristisk smak av tillagade tomater. Den ska ha ett djup, inte för hög syra och inte vara bitter eller för mörk i färgen. Den ska vara slät och len i konsistensen och vara fri från skal och frön.

 

Då tomater är en naturlig produkt påverkas smaken, precis som för andra organiska livsmedel, av naturliga faktorer som väder, temperatur och jordmån. År när det är mycket sol mognar exempelvis tomaterna snabbare vilket resulterar i gulare tomater och en ljusare slutprodukt.

 

Kvalitet genom Brix

Ett annat sätt att definiera kvalitet på olika tomatprodukter är genom så kallad Brix.

Brix-värdet är enkelt beskrivet hur koncentrerad produkten är. Ju högre värde desto djupare tomatsmak. Det gör det också möjligt att jämföra olika produkter med varandra. Genom att ställa krav på ett visst brix-tal kan du känna dig trygg med att få en konsekvent produkt som har de egenskaper du vill ha.

 

Det fiffiga? Genom att arbeta utifrån brixtal vet du på förhand vilka egenskaper din tomatprodukt har och med det vilket resultat du får i matlagningen!

Så ett tips från oss, fråga efter tomatproduktens brixvärde!

 

Lathund:

Färsk tomat- brixvärde cirka 4.
…………………………………………………

Tomatpuré – passar bra som smaksättare och konsistensgivare i varma rätter som grytor och soppor. Här har vi två alternativ, tomatpuré med brix 22-24 och tomatpuré med brix 28-30.
…………………………………………………

Krossade och tärnade tomater behåller mycket mer av den färska tomatens karaktär, men också en produkt med ett högre vatteninnehåll.  Dessa passar bättre till pastasås, lasagne och rätter där du eftersträvar en färskare känsla. 

…………………………………………………

Krossad tomat- lite mindre tomatbitar. Brixvärde mellan 6-8 (letar du efter en fylligare smak har vi även krossade tomater på 10-12 Brix).
…………………………………………………

Tärnad tomat- lite större tomatbitar. Brixvärde mellan 6-8

 …………………………………………………

Var svinnsmart och planera inköpen med våra förpackningstyper!

Vi arbetar mycket med förpackningar och försöker hela tiden förbättra vårt sortiment så att det ska passa dig som arbetar inom restaurang och storhushåll på bästa sätt.  Det kan vara att lösa ett problem eller tillgodose ett behov genom produktutveckling. Att snabba upp tråkiga eller bökiga arbetsmoment i köket, förbättra ergonomi, minska svinn eller att underlätta återvinning av material.

 

Vi försöker hela tiden hitta bättre förpackningslösningar. Har du en idé du vill dela med dig av? Hör då gärna av dig till oss på info@tagelindblom.se
Våra tomatprodukter finns i allt ifrån praktisk ståpåse med handtag till tetraförpackning till mindre kök och riktigt stora bag-in-box (BIB) till större enheter.

 

 

 

 

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer