Först i Sverige med att öppna upp sitt hem

 

 

Davids hemma hos-restaurang blev en succé

David Enmark är kock med mångårig erfarenhet. I dag driver han en  framgångsrik restaurang i sitt hem. Bland hans matfavoriter finns en härlig gryta, gjord på Bonduelles bönor.

För tio år sedan läste David Enmark en artikel om hemma hos-restauranger på Kuba. David blev så inspirerad att han bestämde sig för att starta en egen sådan, hemma i villan på ön Tranholmen utanför Lidingö i Stockholm. Några månader senare hade han ansökt om och fått alkoholtillstånd och kunde ta emot sina första gäster. I dag har davidathome öppet några timmar i veckan för både privatpersoner och företag. Och David älskar sitt jobb.
– Att laga mat är min stora passion och jag inspireras av möten med nya människor. Så det här är inte bara ett jobb för mig, det är ett intresse, säger han.

Noga med valet av råvaror
David har jobbat i krog- och matbranschen i trettio år, bland annat på Grand Hôtel. Han har dessutom drivit restaurang och haft cateringfirma. Då hade han många anställda, berättar han, i dag är det David och hustrun Katarina som står för såväl matlagning som servering. För några år sedan byggde de ut huset och numera har de plats för närmare 50 gäster. Den mesta maten lagar de i sitt utomhuskök och det är inga enkla rätter de tar sig för. Eller vad sägs rådjursinnanlår, rödvinssås på oxsvans samt potatisgratäng på rotselleri och torkad svartkål.
– Vi serverar alltid en fyrarättersmeny som ändras varje månad. För mig är det viktigt att råvarorna är närodlade, ekologiska och i säsong samt självklart att de smakar väldigt gott, säger David.


Mumsiga bönor i praktiska påsar

David använder sig bland annat av Tage Lindbloms produkter. Särskilt förtjust är han i Bonduelles bönor och majs.
– Jag lagade en böngryta nyligen som blev fantastiskt god. Jag kokade bönorna i en buljong som jag gjort av gul lök, lagerblad och vitpeppar och som jag serverade med en färskostkräm. Det blev verkligen en succé. Och av majsen har jag gjort majssmör och majssalsa. Dessa serverade jag ihop med grillad biff och det var jättegott och uppskattat, berättar David.

Förutom att han gillar innehållet, så tycker David att Bonduelles EasyBag-förpackningar är väldigt praktiska.
– Det är bra när det är påsar, eftersom de inte tar lika stor plats i köket som exempelvis konservburkar gör. Och Easy Bag-förpackningen är ett smart val eftersom de tar lite plats i soptunnan, vilket passar mig perfekt, eftersom jag fraktar mitt avfall till fastlandet och behöver minimera vikt och utrymme, säger han.

David beskriver sig själv som en entreprenör. Och även om han såklart trodde på sin idé när han startade davidathome är han ändå förvånad över hur stort det har blivit.
– Den bästa marknadsföringen får jag gratis genom nöjda besökare. Den största utmaningen är såklart maten, förutom en del såser och kakor så gör vi det mesta samma dag. Fisken levereras hit på morgonen, grönsaker ska hackas och kött stekas. Det ska vara en matupplevelse att komma hit och ett äventyr. Många tycker att jag är modig som vågar släppa in okända människor i mitt hem och laga middag till dem, men jag tycker att det är lika roligt som våra gäster, säger David.   

 

Text: Sara Palmkvist

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer