Gräddprodukter UHT

Självfallet gjorda från riktig komjölk.

Om Svinnsmart

 Vi kallar det gräddsmart, men man skulle lika gärna kunna kalla det svinnsmart. Ett av de områden där det slängs mest är just mejeri. Därför vill vi slå ett slag för våra UHT-behandlade mejeriprodukter med betydligt längre hållbarhet än vanliga mejeriprodukter. Som dessutom kan förvaras i rumstemperatur tills förpackningen öppnats.

 

Vinsterna är att du frigör plats i kylen, du underlättar inköp och minskar även svinnet. Lönsamt, praktiskt och miljövänligt.

Självfallet är våra gräddprodukter gjorda på riktig komjölk och grädde. Vi har även färska varianter av turkisk yoghurt och crème fraiche för dig som föredrar det.

 

Svinniska

För något år sedan uppfann livsmedelsverket något de kallade för svinniska, ett projekt för att på ett roligt sätt hjälpa konsumenter bli mer medvetna kring matsvinn. Vårt eget tillägg på temat är #milkshake = att hälla en skvätt mjölk eller vatten och skaka om förpackningen för att få ut det sista ur förpackningen.

Vill du ha fler svinnsmarta tips, och läsa mer om svinn? Här hittar du en praktisk lista med nio tips för att minska ditt svinn i köket.

 

Om UHT

UHT är en förkortning av ”Ultra Hög Temperatur” och det är en hållbarhetsbehandling som gör att livsmedel

1. kan förvaras i rumstemperatur och

2. Får en längre livslängd. Processen kallas ibland även för ultrapastörisering.

 

 Behandlingen används för produkter med lågt pH-värde (över 4,6), till exempel UHT-mjölk, UHT-grädde, sojamjölk och andra mejeriprodukter. Samma process används också för att sterilisera tillagade livsmedel som soppor, såser, desserter, tomat- och fruktprodukter och barnmat. Och det är också därför som dessa produkter inte behöver stå i kyldisken i din vanliga mataffär.

 

I Frankrike började man använda värmebehandling och konservering som ett sätt att bevara livsmedel i början av 1800-talet. Under 1960-talet utvecklades konserveringstekniken, vilket blev startskottet för UHT-mjölksegmentets tillväxt.

 

Vid UHT-behandling är målet att förstöra så många mikroorganismer som möjligt med minsta möjliga kemiska förändringar i produkten.

 

UHT-mjölk är vanligare hos privatkonsumenter i Europa än i Sverige. Svenska restauranger och storkök är betydligt bättre på att använda UHT-behandlad grädde och mjölk.

 

  

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer