Historia

AB Tage Lindblom – en livsmedelshistoria under snart 100 år som startade på skeppsbron 1922.

Sn

Snart 100 år - av matglädje.

 

I slutet av 1910-talet startades Svenska Importörers Förening, med herr Tage Lindblom som VD. 1922 upphörde föreningen och Lindblom fick då överta de etablerade kontakterna med exportföretag över hela världen.

Han bildade den 1e juli 1922 AB Tage Lindblom med kontor på Skeppsbron i Stockholm.

Tage Lindblom arbetade främst med kolonialvaror som kaffe, kryddor, torkad frukt och varor till charkindustrin. 1962, vid 82 års ålder, överlät Lindblom bolaget med sina fem anställda och att tiotal agenturer till Sven-Erik Edberg, som sedan tidigare hade agenturen för varumärket Monarch i Sverige.

 

Edberg skaffade fler agenturer och sammanslagningen av hans verksamhet med AB Tage Lindblom blev en naturlig utveckling som gav bra resultat. Företaget utvecklades och efterhand tillkom det såväl svenska som utländska agenturer.

 

I mitten av 1960-talet blev kontoret på Skeppsbron för litet så verksamheten flyttades till Årsta Partihallar. För att få rikstäckning på butikssidan inleddes ett samarbete med två agenturfirmor i Göteborg och Malmö. I slutet av 1960-talet fanns ett 15-tal anställda i bolaget.

 

 

 

Det ska vara lätt och enkelt för dig som arbetar i köket att använda våra produkter.

 

I slutet av 1970-talet flyttades kontoret till Haninge och man arbetade därifrån med bearbetning av grossister och industri för utländska huvudmän.

 

Från mitten av 1980-talet arbetade bolaget som agent på provisionsbasis men även med egen lagerhållning för distribution av frysta varor och konserver för de mindre grossisterna. Monarch-sortimentet utökades, Baronosten från Österrike och Edamerosten från Holland och Stiltonost från England blev populära produkter. Storkökshandeln blev allt mera intressant vid denna tid.

 

 

1995 blev Bengt Lönnberg ny ägare av bolaget och kontoret flyttades till Ålstavägen i Barkarby. Tage Lindblom utvecklades till ett välkänt, rikstäckande import- och säljbolag till stor del lagerhållande och med ett brett sortiment för storkökshandeln. Nya leverantörer och uppdragsgivare tillkom, bl.a. Bonduelle, Örnäs och Kellogs.

 

2008 tog livsmedelskoncernen Talios Invest AB över som nya ägare av verksamheten. Vidareutvecklingen av Tage Lindblom fortsatte och det skedde en stor utveckling av kolonialsortimentet med tonvikt på ekologiska produkter. Under denna tid flyttades lagret till Linköping där det fortfarande är beläget.

 

Sedan början av 2017 ingår vi i en företagsgrupp där Preato Capital är huvudägare. Ambitionen är att Tage Lindblom skall fortsätta att utvecklas och vara en betydelsefull aktör på den svenska storhushållsmarknaden under många år framöver.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer