Internationella matsvinnsdagen 29/9 2020 

En dag skapad för att för första gången uppmärksamma matsvinnets konsekvenser och möjliga lösningar.

 

Är du nyfiken att läsa mer? Sök på hashtaggen #FLWday i sociala medier eller läs mer på fao.org (FN:s organ för mat och jordbruk)

 

Matsvinn

Matsvinn är ett hett samtalsämne just nu. Nästan dagligen läser vi om hur mycket mat som på ett eller annat sätt kastas i onödan. Men det är ingen slump. Minskat matsvinn är nämligen en del av ett nationellt arbete som pågår i Sverige, grundat på den globala hållbarhetsplan som antagits av världens länder (Agenda 2030).

 

Vad är matsvinn?
I korthet är matsvinn mat som slängs helt i onödan. Det kan vara matrester, matspill, förpackningar som inte helt kunnat tömmas, mat som passerat bäst-före datum, mat som förvarats felaktigt och blir dåligt i förtid, mat som är för ful för att säljas eller mat som krossas eller förstörs i transporter. Listan kan helt enkelt göras lång och den omfattar alla steg i livsmedelskedjan.


Storkök är i regel duktiga på att hantera matsvinn eftersom det finns ett tydligt ekonomiskt incitament. Men vissa saker tål att upprepas och kanske kan du få inspiration att höja ribban lite till? Här nedan hittar du nio konkreta tips som du kan använda i din verksamhet för att minska svinnet.

 

Varför är det viktigt att minska mängden matsvinn?
Det är tyvärr så att tonvis med ätbar mat slängs varje dag. Detta samtidigt som antalet människor som drabbats av hunger långsamt har ökat sedan 2014. Det är helt enkelt slöseri med jordens resurser och miljön. Globalt så försvinner runt 14 procent av den mat som produceras mellan skörd och försäljning. Signifikanta mängder kastas också på försäljningsstället och i köket.

 

Tänk på att det inte bara är maten som går till spillo. Alla resurser som använts för att producera maten- vatten, odling, energi, arbetskraft, transporter och kapital går till spillo.

 

 Nio svinnsmarta tips!

1 Kontrollera temperaturen i kylen.
Visste du t ex att livsmedel som förvaras i 4°C i stället för 8°C kan hålla nästan dubbelt så länge?

 

2 Smaka och lukta.
Bäst-före datum sätts ofta med marginal så ta därför för vana att smaka och lukta och titta på livsmedlet innan det kasseras.

 

3 Välj en smart förpackning.
En stor del matsvinn uppstår när vi inte tömmer förpackningen ordentligt. Välj smarta förpackningar och var kreativ för att få ut det sista. Låt slickepotten bli din bästa vän för att få ut det sista ur förpackningen, eller häll i en skvätt mjölk i gräddförpackningen för att skaka ur det sista. 

 

4 Använd rätt förpackningsstorlek för din verksamhet.
Det kan vara lockande att köpa en större billigare förpackning, men använder du inte allt kan det istället bli dyrare.

 

5 Restfest är bäst.
Att använda rester kan vara både roligt och inspirationsrikt. Överbliven potatis är god att steka, bulgur funkar perfekt i en matig sallad och pasta kan gå ner i en gratäng.

 

6 Informera och involvera!
Informera om ert arbete med att minska svinnet, t ex genom att be gästen ta mindre portioner och sedan ta om.

 

7 Köp produkter med lång hållbarhet.
Här pratar vi inte om att ersätta färska produkter, men att köpa en UHT-behandlad mejeriprodukt kanske kan vara en idé? Här kan du läsa mer om hur du är gräddsmart.

 

8 Ordning och reda i skafferi och kyl
Inventera regelbundet, och skapa system så att du håller koll på äldre livsmedel.

 

9 Glöm inte drycken!
Vi svenskar är en av de största kaffeförbrukarna i världen, men att framställa kaffe är en energikrävande process. Hur många koppar vaskar du?

 

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på hur vi på Tage Lindblom tänker kring hållbarhet, eller vill du berätta om ditt absolut bästa svinnsmarta tips?  kontakta oss gärna

 

Tage Lindblom har försett svensk storköksmarknad och livsmedelsindustri med ett brett sortiment av bra och funktionella livsmedel i snart 100 år. Det gör vi med stort engagemang och passion. Vi är mycket stolta över att våra produkter serveras på skolor, förskolor, äldreboenden, lunchrestauranger, pizzerior, hotell, caféer och restauranger runt om i hela Sverige varje dag. En stor del av våra produkter är ekologiska, och vårt fokus är att tänka på dig som arbetar inom Foodservice. Det ska vara lätt och enkelt för dig som arbetar i köket att använda och återvinna våra produkter.

 

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer